Begeleiden van mensen

Guiding people

In het dagelijks leven krijgen veel mensen te maken met persoonlijke vraagstukken of problemen. Als coach kun je leren om deze mensen te begeleiden naar een betere situatie. Door het volgen van cursussen en opleidingen, heb je de kennis en middelen in huis om de oorzaak van de vraagstukken naar boven te halen. Samen met de cliënt kun je dan een pad uitstippelen zodat deze persoon weer verder kan. Hieronder lees je meer over het begeleiden van mensen, hoe je aan de slag kunt gaan als coach en hoe dat er in de praktijk uitziet.

 

Coaching

Coaching is een breed begrip en kan op veel manieren worden bekeken. Als we het hebben over de begeleiding van mensen, dan betekent coaching vaak het ondersteunen van mensen met verschillende vraagstukken. Dat kunnen vraagstukken zijn met betrekking tot de financiële situatie, problemen die spelen op het werk, mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, cliënten met burn-outproblemen helpen en nog veel meer. Wil jij aan de slag als coach, dan is het belangrijk om te weten wat voor soort coach je wilt worden.

 

Opleiding of cursus volgen

Zodra je duidelijk hebt wat voor soort coach je wilt zijn, kun je een opleiding of cursus in die richting zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld gericht werken aan jouw vaardigheden en kennis op doen op specifieke vlakken. Een voordeel van coach worden, is dat je niet altijd een volledige opleiding van 4 jaar of langer hoeft te volgen. In veel gevallen kun je door het volgen van cursussen al aan de slag gaan als coach. Je kunt dan denken aan cursussen voor het worden van allround coach, kindercoach, teamcoach of bijvoorbeeld budgetcoach.

 

Starten als begeleider

Als je klaar bent met het volgen van cursussen of een opleiding, dan kun je aan de slag gaan. In veel gevallen kiezen mensen ervoor om zelfstandig te gaan werken. Daarvoor moet je een inschrijving doen bij de Kamer van Koophandel en administratie bijhouden. Dit betekent ook dat je als ondernemer kan worden gezien door de Belastingdienst. Je zult dan ook omzetbelasting moeten gaan betalen. Gelukkig kun je daarvoor hulp krijgen van een boekhouder. Een andere optie is om aan de slag te gaan voor een organisatie.

 

In de praktijk

Om een vliegende start te kunnen maken, moet je zorgen voor klanten. Daarvoor zijn een aantal zaken van belang. Op de eerste plaats is het belangrijk om te weten hoe jij jezelf als coach het best kunt presenteren. Zorg voor een goede basis en een goed onderbouwd verhaal. Het is goed om te kunnen vertellen waarom klanten juist voor jou zouden moeten kiezen en wat jou uniek maakt als begeleider van mensen. Op de tweede plaats is het hebben van een zakelijk netwerk aan te raden. Door het uitbreiden van je netwerk kun je zichtbaarheid voor jouw werkzaamheden creëren. Hierdoor vergroot je de kans op opdrachten. Als derde moet je actief op zoek gaan naar klanten en altijd bezig zijn met het werven van opdrachten. Als je dat niet doet, dan kun je het werk dat je graag wilt doen ook niet uitoefenen.