Coach Worden

Een beroep dat vandaag de dag door veel mensen beoefend wordt is het vak van coach. Wat is een coach nu eigenlijk en wanneer kun je jezelf een coach noemen? Dat hangt af van verschillende factoren. Om te beginnen zijn er veel verschillende soorten coaches en kun je op meerdere manieren een traject volgen om coach te worden. Hoe dat eruit ziet kun je hieronder lezen. Je leest ook over het volgen van een opleiding of cursus en hoe het werk er in de praktijk uit zal komen te zien.

 

Verschillende coaches

Het beroep van coach is een vrij algemene omschrijving. Coaches zijn er in veel verschillende soorten en op veel verschillende gebieden. Zo zijne allround coaches die mensen helpen met bijvoorbeeld burn-outklachten, persoonlijke vraagstukken of werk gerelateerde problemen. Specifieker gezien zijn er ook beroepen zoals een budgetcoach die naar de financiƫle situatie van mensen kan kijken, een jobcoach die kan helpen bij het vinden van een nieuwe baan, een kindercoach die gericht is op het coachen van kinderen en jongeren en een life coach die helpt bij vraagstukken met betrekking tot het dagelijks leven. Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden om als coach aan de slag te gaan.

Opleiding of cursus volgen

Om te ontdekken welk type coach je graag zou willen zijn, is het verstandig om dit te onderzoeken. Dat kun je doen door jezelf een aantal vragen te stellen. Bedenk bijvoorbeeld wat jouw doel is met het werk dat je wilt uitvoeren. Op welke wijze wil je mensen kunnen helpen en hoe wil je dat doen. Werk je bijvoorbeeld graag met kinderen en wil je die ondersteuning bieden? Dan kan het beroep van kindercoach aantrekkelijk zijn. Ben je meer iemand van de cijfers en getallen, dan kun je ook aan de slag gaan als budgetcoach. Zodra je daar duidelijkheid over hebt, kun je gericht zoeken naar een opleidingstraject. In veel gevallen kun je door het volgen van een of meerdere cursussen al aan de slag gaan als coach. In sommige gevallen moet er echt een opleiding gevolgd worden.

 

Werken als coach

Zodra je een opleidingstraject hebt afgerond, kun je aan de slag gaan als coach. Dat kan in loondienst of als zelfstandig ondernemer. In loondienst betekent dat vaak dat je werk krijgt van jouw werkgever en mensen moet helpen die worden aangewezen voor jou. Als zelfstandig ondernemer moet je daar meer werk voor doen. Je moet je onder andere inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een eigen boekhouding bijhouden, klanten werven, Belastingaangifte doen en nog veel meer. Dit heeft vaak wel als voordeel dat je veel meer vrijheid hebt en zelf kunt kiezen welke projecten je wilt aanpakken. Een goed zakelijk netwerk is daarvoor erg belangrijk. Andere mensen en bedrijven moeten weten wat jij doet en waarvoor ze juist moeten kiezen voor jouw dienstverlening. Zorg daarom voor een waterdicht verhaal zodat je potentiƫle klanten kunt overhalen om met jou als coach in zee te gaan. Uiteindelijk zul je er dan veel profijt en plezier van hebben.