Cursus Leidinggeven

Cursus leidinggeven

Er wordt wel eens gezegd dat mensen een geboren leider zijn of dat je leiderschap niet kunt aanleren. Gelukkig kun je wel de handvatten krijgen om een goede leidinggevende te zijn. Voor veel managers is het goed om een cursus te volgen waarmee zij hun vaardigheden als leidinggevende kunnen bijspijkeren. Dat kan om verschillende redenen gedaan worden. Voor de professionele ontwikkeling van een manager kan dat interessant zijn, als er geen goede chemie is tussen werknemers en leidinggevende of om nieuwe inzichten te krijgen op het vlak van leidinggeven. Hieronder lees je wat je onder andere leert tijdens een cursus leidinggeven, hoe je inzicht kunt krijgen in jouw eigen gedrag en hoe je de beste cursus kunt kiezen die past bij jou.

 

Wat leer je tijdens een cursus?

Er zijn veel verschillende cursussen en trainingen die je kunt volgen om leiderschapskwaliteiten verder te ontwikkelen. Het hangt af van het doel dat je hebt met een cursus wat je het beste kunt volgen. Wil je de basisvaardigheden van een leidinggevende leren? Dan kan een cursus of opleiding managementvaardigheden goede uitkomst bieden. Het is ook mogelijk om een training te volgen waarbij je leert hoe om te gaan met weerstand of hoe je de communicatie in een team kunt verbeteren. Het doel moet altijd zijn om de werknemers van het bedrijf waar je werkt op de best mogelijke manier te kunnen aansturen, aansporen, ondersteunen en aanspreken als dat mogelijk is. Uiteindelijk kun je na het afleggen van een toetsing een certificaat of diploma ontvangen.

Inzicht krijgen

Dat betekent ook dat je goed moet leren kijken naar jezelf. Zelfreflectie is een belangrijk onderdeel van goed leiderschap. Je moet weten waar jouw krachten liggen en wat jouw zwakke punten zijn. Ook is het goed om te weten hoe je daarmee om leert gaan. Door inzicht te krijgen in jouw eigen doen en laten, kun je ook leren om naar anderen te kijken. Je leert dus in eerste instantie een stukje persoonlijk leiderschap aan. Verder krijg je inzicht op de manier hoe andere met elkaar kunnen communiceren, hoe je conflicten kunt oplossen en voorkomen, hoe werknemers gemotiveerd kunnen worden en hoe je werkt aan een vertrouwelijke band met het team. Dat betekent ook dat je leert hoe je minder leuke gesprekken moet houden met mensen.

 

De beste cursus kiezen

Het hangt af van wat je wilt leren en hoe je als leidinggevende wilt werken welke cursus, training of opleiding je het beste kunt kiezen. Als je voor jouw werk een cursus moet volgen, dan is het vaak in overleg met jouw eigen werkgever goed om te kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Kijk in dat geval naar de doelen die behaald moeten worden en welke eigenschappen je als manager moet hebben. Op die manier kun je gericht een cursus kiezen die het beste bij jouw traject past. Als je zelf op zoek gaat naar een cursus, dan geldt hetzelfde. Onderzoek wat je graag wilt leren en uitstralen om vervolgens een cursus te kiezen die daar het beste bij aan kan sluiten.