Opleiding Coaching

Opleiding coaching

Een opleiding tot coach kan op verschillende manieren worden aangeboden. Als je aan de slag wilt als coach, dan hoef je in veel gevallen geen lang traject te volgen. Met cursussen en trainingen kun je vaak al een heel eind komen. Als je meer verdieping zoekt of als coach in een specifiek werkveld aan de slag wilt, dan is het volgen van een opleiding aan te raden. Om daarover meer te weten te komen, lees je hieronder meer over het volgen van een opleiding voor coaching, waar je aandacht aan besteed als coach en hoe je de beste keuze maakt voor een opleiding.

 

Welke opleiding moet je volgen?

Het vinden van de beste opleiding tot coach kan niet eenvoudig worden omschreven. Dat komt doordat er geen beste opleiding op zich is. Het is wel mogelijk om de beste opleiding voor jou te vinden. De keuze die je maakt is namelijk persoonlijk en hangt volledig af van de wensen die je zelf hebt met betrekking tot het volgen van een traject. Wil je bijvoorbeeld aan de slag als life coach of heb je een voorkeur voor het vak van kindercoach? Onderzoek voor jezelf wat het beste bij jou past door verschillende vragen te stellen. Kijk naar de ervaringen van andere deelnemers met de opleiding, onderzoek of het gaat om een erkende opleiding en kijk ook naar de manier waarop de opleiding wordt ingericht.

Wat is belangrijk voor een coach

Een coach moet veel dingen tegelijk kunnen doen en de juiste kennis, vaardigheden en ervaring in huis hebben om mensen op de juiste plek te kunnen raken. Het is belangrijk dat je goed kunt luisteren en de juiste vragen kunt stellen om tot de kern van de problemen die er spelen te kunnen komen. Voor het voeren van gesprekken en het stellen van vragen krijg je dan ook vaak les tijdens een coaching opleiding. Je leert hoe je moet omgaan met mensen, om bepaalde situaties goed in te schatten, hoe je jezelf opstelt als coach, hoe je de relatie met de cliƫnt opzet en onderhoudt en hoe je betrouwbaar kunt overkomen. In de basis ben jij als coach het gereedschap dat je nodig hebt om jouw werk uit te kunnen voeren, dus is het belangrijk om te weten hoe je daarmee om moet gaan.

 

De beste keuze maken

Het maken van de juiste keuze voor het volgen van een goede opleiding kan lastig zijn. Zoals eerder gezegd, is de beste keuze een persoonlijke keuze. Stel jezelf daarom eerst vragen om te achterhalen wat je precies wilt leren, wat je wilt kunnen uitdragen, welke doelen je hebt met het volgen van een opleiding en hoe je de toekomst graag zou willen zien. Aan de hand van de antwoorden die je geeft op deze vragen kun je gericht op zoek gaan naar een opleiding tot coach. Kijk daarbij vervolgens naar verschillende aanbieders en maak een vergelijking van de trajecten die je kunt volgen. Kwaliteit, manier van lesgeven, persoonlijke aandacht en de kosten zijn daarbij belangrijke criteria.