Opleiding Jobcoach

Wil jij aan de slag gaan als jobcoach zodat je mensen aan een nieuwe toekomst kunt helpen in het professionele werkveld? Dan kun je een opleiding volgen tot jobcoach. Met een dergelijk traject leer je de vaardigheden onder de knie te krijgen die je nodig hebt om het werk uit te kunnen voeren. Daarnaast doe je kennis op om op de best mogelijke manier aan de slag te kunnen en weet je hoe je mensen op de beste manier kunt begeleiden en ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan. Er zijn meerdere mogelijkheden om hieraan te kunnen werken. Hieronder lees je meer over het volgen van een opleiding tot jobcoach en waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een opleiding.

 

Jobcoach worden

Om jobcoach te worden kun je verschillende trajecten volgen. Dit kan door het volgen van cursussen en ook door het doen van een opleiding. Cursussen geven vaak in een korte periode een berg aan informatie en kennis mee die je als jobcoach kunt gebruiken. Met een opleiding is dat ook zo, alleen wordt er dan meer tijd gestoken in het leren van de theorie en het onder de knie krijgen van de vaardigheden die je nodig hebt. Het volgen van een cursus kan vooral aantrekkelijk zijn als je al deels of volledig aan het werk bent als jobcoach. Met de kennis, ervaring en vaardigheden die je met een dergelijke cursus leert, kun je dan verder groeien in je huidige functie.

Opleiding volgen

Een opleiding volgen biedt nog meer mogelijkheden. Je gaat dan voor langere tijd aan de slag met een leertraject en kunt ook kiezen om weer de schoolbanken in te gaan. Het verschil met een cursus is ook dat je na het volgen van een opleiding een diploma op zak hebt waarmee je aan de slag kunt gaan als jobcoach. Opleidingen om dit werk uit te kunnen voeren zijn er op verschillende niveaus. Je kunt al met een MBO niveau 4 diploma in de richting van bijvoorbeeld maatschappelijke zorg of sociaal pedagogisch medewerker aan de slag gaan als jobcoach. Met een HBO diploma voor sociaal pedagogische hulpverlening of maatschappelijk werk en dienstverlening is dat ook mogelijk.

 

Inschrijven voor een opleiding

Voordat je begint met een opleiding, moet je de beste opleiding vinden die past bij jou. Je kijkt daarvoor naar de persoonlijke wensen die je hebt en onderzoekt wat je graag wilt leren. Vergelijk verschillende aanbieders van elkaar en kijk naar de inrichting van het traject dat je daar kunt gaan volgen. Je kunt vervolgens een keuze maken door de opleiding te kiezen die het best aansluit bij wie jij als persoon bent en wat jij zou willen leren. Dat kan ook betekenen dat je bijvoorbeeld een opleiding online kunt gaan volgen. Het is verder belangrijk om naar de kwaliteit van de opleiding te kijken en dat het gaat om een erkende opleider. Je wilt immers na het afronden van de studie een diploma ontvangen waarmee je aan de slag kunt gaan als jobcoach.