Zelfreflectie

Zelfreflectie

Voor jouw persoonlijke ontwikkeling zijn een aantal zaken van belang. In de basis is het goed om te kunnen kijken naar je persoonlijke situatie en te weten op welke vlakken je jezelf kunt verbeteren. Jezelf ontwikkelen begint met zelfreflectie. Dat betekent in de eerste plaats dat je moet leren om te kijken naar jezelf. Met zelfreflectie ontdek je welke sterke eigenschappen je hebt en wat jouw zwakheden zijn. Hierdoor krijg je een goed beeld van wie jij bent en hoe je in het leven staat. Een ander belangrijk onderdeel daarvan is kritisch zijn en eerlijk tegen jezelf zijn over jouw manier van handelen en het gedrag dat je vertoond. Om aan zelfreflectie te kunnen doen, is het mogelijk om een training of cursus te volgen.

 

Cursus of training volgen

Zelfreflectie betekent eigenlijk dat je in de spiegel kijkt naar jou als persoon. Je kijkt daarbij kritisch naar wat je doet, hoe je jezelf gedraagt en welke boodschap je uitdraagt naar anderen. Deze manier van denken en doen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Daarom is het mogelijk om een cursus of een training te volgen. Met een cursus zelfreflectie leer je jezelf kennen en vooral hoe je kritisch kunt kijken naar jezelf. Je ontdekt bijvoorbeeld welke kwaliteiten en talenten je hebt en hoe je deze op de juiste manier kunt inzetten. Hierdoor kun je persoonlijk verder groeien en heb je ook mogelijkheden om op professioneel niveau verder te komen.

Wat leer je tijdens een training?

Allesomvattend leer je tijdens een training om naar jezelf te kijken. Specifieker gezegd betekent het dat je leert kijken naar de keuzes die je maakt in het leven, wat jouw talenten zijn, welke kernkwaliteiten je hebt, hoe je op dit moment in het leven staat en hoe je daar mee om kunt gaan. Je leert ook wat jouw zwakheden zijn en waar je op moet letten om daar op een juiste manier mee om te gaan. Persoonlijk leiderschap is vaak onderdeel van een cursus zelfreflectie. Persoonlijk leiderschap betekent dat je jezelf kunt zien zoals je bent en weet welke talenten je in huis hebt.

 

Gedrag

Het belangrijkste wat je kunt uitdragen dat anderen kunnen zien, komt tot uiting in gedrag. Voor zelfreflectie is dat dan ook één van de meest belangrijkste onderwerpen. Je leert welke stijlen van gedrag er bestaan, hoe je kunt omgaan met gedrag van anderen, hoe je goed kunt communiceren, hoe je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag en hoe je in situaties waarin het minder gaat weer grip op de zaak kunt krijgen. Uiteindelijk krijg je een duidelijk beeld van wie jij bent als persoon en op welke vlakken je nog mogelijkheden hebt om te groeien. Met de kennis en ervaring die je meekrijgt van een cursus of training zelfreflectie kun je vervolgens in het werk en op persoonlijk niveau veel voordelen behalen. Hierdoor is het bijvoorbeeld stukken makkelijker om conflicten te vermijden, om keuzes te maken en om andere mensen ondersteuning te bieden op momenten dat ze dat nodig hebben.